ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές υπάρχει μια δίψα υπάρχει μια αγάπη υπάρχει μια έκσταση» Γιώργος Σεφέρης

17/4/2019

Από τα πιο μαγευτικά σημεία της Πάφου είναι οι μικρές θαλασσινές σπηλιές που κοσμούν τις ακτές στην πιο μακρινή, άγρια και παρθένα περιοχή της Πέγειας. Χιλιάδες χρόνια πριν το πάλεμα της στεριάς με τη θάλασσα, βρίσκεται ακόμα μπροστά σου θυμίζοντας πως η φύση έχει τη δική της ιστορία σε ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι.

 


Ιστορίες ανάμεσα στο φυσικό και το υπερβατικό, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ανάμεσα στην  ιστορία και τον μύθο σε προκαλούν σε ένα αδιάληπτο, συνεχές παιχνίδι της φύσης.


Ο Μύθος

Στην πιο μακρινή, άγρια και παρθένα περιοχή του νησιού, την Πάφο, η Θεά Αφροδίτη έδωσε ασβεστολιθικές ακτές που τις στόλισε με γκρεμούς και με μυστικές, απλησίαστες παραλίες τις οποίες φρόντισε να κρύψει καλά από τα μάτια των ανθρώπων, για να τις χαίρονται μόνο οι Θεοί.

Έδωσε εντολή και άφησε ελεύθερα η Θάλασσα τα νερά της για να παίξουν με τον ασβεστόλιθο και να φτιάξουν πανέμορφες σπηλιές, μέσα στις οποίες θα βρίσκουν καταφύγιο τα πλάσματα της. Τα νερά υπάκουσαν και "τρώγοντας" τον σκληρό βράχο, έφτιαξαν εκατοντάδες σπήλαια, τα οποία οι άνθρωποι, εκατομμύρια χρόνια μετά τα ονόμασαν «Θαλασσινές Σπηλιές»

Τα χρόνια πέρασαν και ήταν 12 χιλιάδες πριν από σήμερα και είδε η Θεά το νησί της και είδε πως ήταν καλό. Ευχαριστήθηκε και θέλησε να το μοιραστεί με τους ανθρώπους. Θέλησε να δώσει σε αυτούς λίγη από την δική της χαρά γι' αυτό και φρόντισε να έρθουν από τα παράλια της Κιλικίας διασχίζοντας τα αβαθή νερά  της Θρυλικής Θάλασσας.

Πηγή: ix-andromeda.com

 

Η Πραγματικότητα

 Οι αμμώδεις όσο και οι βραχώδεις παραλίες  έχουν μια ξεχωριστή θέση για τον επισκέπτη της Πέγειας. Εκεί θα βρει αγάπη, έκσταση, δίψα και σκληρά κοχύλια, αλλά και σπηλιές εξαιρετικής ομορφιάς που δημιουργήθηκαν από την θαλάσσια διάβρωση, στις οποίες μέχρι πρόσφατα κατέφευγαν και αναπαράγονταν φώκιες. Οι θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια με τα μοναδικά γλυπτά πάνω στους βράχους, που σχηματίστηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον αέρα και τη θάλασσα, αποτελούν ένα απαράλληλο αξιοθέατο μοναδικής, φυσικής ομορφιάς που συναρπάζουν κάθε επισκέπτη.

Βήμα προς βήμα ο επισκέπτης μπορεί να “χτενίσει” την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών με τις πέτρινες στοές, τους παράκτιους σχηματισμούς και τα σπήλαια αλλά και να ατενίσει το υγρό στοιχείο. Η διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, έχει καταφέρει με την πάροδο του χρόνου να εισχωρήσει μεταξύ των βράχων, να “ροκανίσει” τα πετρώματα και να δημιουργήσει ένα σπουδαίο φυσικό μωσαϊκό.

Το τοπίο είναι μοναδικό εξαιρετικής ομορφιάς, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ σε κάποια σημεία στο μήκος του κόλπου έχουν δημιουργηθεί ψηλά και βραχώδη ακρογιάλια που μερικές φορές φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα.

Οι διάσπαρτες βραχονησίδες κάνουν το βλέμμα του επισκέπτη να περιπλανηθεί μεταξύ στεριάς, βράχων και υγρού στοιχείου…

 

Το Ναυάγιο του πλοίου EDRO III

Ήταν αργά το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2011, όταν το πλοίο EDRO III που έφερε την σημαία της Σιέρα Λεόνε και ήταν ιδιοκτησία Αλβανού πλοιοκτήτη, αναχωρούσε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο. Ο καιρός ήταν ιδανικός και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.

Κατευθυνόμενο δυτικά σε ανοικτή θάλασσα, το πλοίο συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή και για ώρες μέσα στο πυκνό σκοτάδι πάλευε με τα κύματα. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας βρέθηκε σφηνωμένο στα βράχια, μόλις μερικά μέτρα από την ακτή της Πέγειας και 1300 μέτρα από ναυάγιο το Δημήτριος ΙΙ.

Η περιοχή που ναυάγησε το EDRO III και η οποία βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές, είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Σήμερα το ναυάγιο του EDRO III, λόγω της μικρής απόστασης του από την ακτή, που δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε ντόπιους εκδρομείς όσο και σε ξένους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι, καθημερινά κατακλύζουν κυριολεκτικά την περιοχή με σκοπό να φωτογραφηθούν έχοντας για φόντο το ναυάγιο και τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου.

 

 Σωρεία αντιδράσεων για την οικιστική ανάπτυξη στην Πέγεια

 

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η οικιστική ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές όπου αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στη Μεσόγειο, στην Πέγεια της Πάφου.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία που οφείλεται πρωτίστως στην ύπαρξη θαλάσσιων σπηλαίων κατά μήκος της βραχώδους ακτής. Οι Θαλασσινές Σπηλιές αποτελούν ενδιαίτημα της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την υποχρέωση λήψης μέτρων προστασίας και διατήρησής του, ανεξάρτητα από την κήρυξη τυχόν περιοχών ενδιαιτήματός του ως προστατευόμενων περιοχών ή ένταξής τους στο Δίκτυο «Natura 2000».
 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ'

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο Αγρός υποδέχεται το πρώτο πρατήριο καυσίμων

8/11/2019

Ένα νέο, σύγχρονο πρατήριο καυσίμων ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 2 Νοεμβρίου 2019, στην κοινότητα Αγρού και εξυπηρετεί πλέον εκατοντάδες οδηγούς της ευρύτερης περιοχής.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Οι νέες τεχνολογίες απαραίτητες για τη γεωργία της Κύπρου ανέφερε ο κ. Κώστας Καδής στον Αγρό

4/9/2019

Η συνεισφορά του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων βρέθηκε στο επίκεντρο υπηρεσιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αγρό, στην παρουσία του Υπουργού κ. Κώστα Καδή. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν 24 δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη της γεωργίας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων στις ορεινές περιοχές και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην αναβάθμιση ευρύτερα του τομέα της γεωργίας, τη διαχείριση των αποβλήτων στις ορεινές περιοχές, τη διαχείριση του νερού καθώς και τη διαχείριση των δασών και ευρύτερα του περιβάλλοντος.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος σε διεθνή ανταλλαγή νεών στον Αγρό

22/8/2019

Με θέμα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού, θα φιλοξενήσει μεταξύ 23-31 Αυγούστου 2019, την διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο “rescEU” , η οποία είναι υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, ERASMUS+.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ" στο Αρσος

20/8/2019

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2019 των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ"

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τσιαττιστά, πιθκιάβλι ζεστό χαλούμι και τραχανά της ώρας όλα τα έχει η "Γιορτή Του Βοσκού" στην Πάχνα

26/6/2019

Πρόκειται για τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση του χωριού, που έχει πλέον καταστεί θεσμός στις πολιτιστικές δραστηριότητες της κοινότητας και προσελκύει χιλιάδες κόσμου προβάλλοντας την παράδοση του τόπου στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τη ζωή και τις δραστηριότητες των κτηνοτρόφων

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κ. Πετρίδης: το ΥΠΕΣ αρωγός στις προσπάθειες τοπικών αρχών για υλοποίηση σύγχρονων κοινωφελών έργων

20/6/2019

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών αρχών για υλοποίηση σύγχρονων κοινωφελών έργων που στόχο έχουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Δρομάκια και Αυλές της Λάνιας» εκδήλωση στο γραφικό χωριό

3/5/2019

Οι Γυναίκες της Λάνιας σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Δρομάκια και Αυλές της Λάνιας»

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
13ο Φεστιβάλ τριανταφύλλου στον Αγρό

2/5/2019

Τα ρόδα του Αγρού θα έχουν τη τιμητική τους και όλοι όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν τη μυρωδάτη κοινότητα σίγουρα θα το απολαύσουν

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές υπάρχει μια δίψα υπάρχει μια αγάπη υπάρχει μια έκσταση» Γιώργος Σεφέρης

17/4/2019

Από τα πιο μαγευτικά σημεία της Πάφου είναι οι μικρές θαλασσινές σπηλιές που κοσμούν τις ακτές στην πιο μακρινή, άγρια και παρθένα περιοχή της Πέγειας. Χιλιάδες χρόνια πριν το πάλεμα της στεριάς με τη θάλασσα, βρίσκεται ακόμα μπροστά σου θυμίζοντας πως η φύση έχει τη δική της ιστορία σε ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εντεκα προτάσεις έλαβαν προέγκριση για τον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ

27/3/2019

Συνολικά έντεκα είναι οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί σε πρώτο στάδιο για να υποβληθούν ακολούθως για τελική εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για το 2019.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ')