ΕΙΔΗΣΕΙΣΥπουργείο Υγείας: Οδηγίες για όσα άτομα επιβεβαιώνονται θετικά στον κορωνοϊό

16/10/2020

Το άτομο που ενημερώνεται από το μικροβιολογικό εργαστήριο ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό θέτει τον εαυτό του σε καραντίνα, αποφεύγοντας στενή επαφή με τους οικείους του, ενημερώνει άμεσα τον Διευθυντή και τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του χώρου εργασίας του, αναμένει οδηγίες από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ) και καταγράφει τις στενές επαφές του, ώστε να ενημερώσει υπεύθυνα τους Λειτουργούς της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης όταν του ζητηθεί. Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή διάρκειας >15 λεπτών σε απόσταση <2 μέτρων από κρούσμα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 ή άμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος χωρίς την εφαρμογή του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

 

Σημειώνεται ότι ενόψει μεγάλου φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδεικνύεται ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το θετικό άτομο να εξέρχεται από την καραντίνα.

Εάν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο και/ή επιχείρηση και/ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία στον δημόσιο, και/ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η Διεύθυνση ή και οι Υπεύθυνοι Λειτουργοί που ορίζονται ως Υπεύθυνοι Ασφάλειας και Υγείας οφείλουν όπως προβούν στα ακόλουθα:

Άμεση αναστολή εργασιών της εν λόγω επιχείρησης σύμφωνα με το Διάταγμα Αρ. 20 του 2020 (Κ.Δ.Π. 183/2020).

Άμεση απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αν δεν το έχουν πράξει από μόνοι τους.

Καταγραφή των ονομάτων των ατόμων στον χώρο εργασίας που έχουν έρθει σε στενή επαφή (ορισμό δείτε πιο πάνω) με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η πληροφορία αυτή θα ζητηθεί από την ΜΕΕ και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Οι στενές επαφές τίθενται σε αυτοπεριορισμό/καραντίνα 14 ημερών και αναμένουν οδηγίες από τη ΜΕΕ σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που θα κληθούν να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR) από εργαστήρια που πληρούν τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι έστω και αν το αποτέλεσμα του τεστ τους είναι αρνητικό θα συνεχίσουν την αυτοαπομόνωση τους για 14 μέρες. Σημειώνεται ότι λόγω φόρτου εργασίας μπορεί η επικοινωνία να μην γίνει την ίδια ημέρα, ως εκ τούτου συστήνεται όπως επιδειχθεί ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άτομο που ιχνηλατείται ως στενή επαφή να εξέρχεται του αυτοπεριορισμού.

Απομάκρυνση  όλου του προσωπικού μέχρι να απολυμανθούν οι χώροι της επιχείρησης από εγκεκριμένη εταιρεία. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο Αριθμός Άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να υποβληθεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες με την ολοκλήρωση της απολύμανσης.

Νοείται ότι τα άτομα που θεωρήθηκαν ως στενές επαφές και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στις εργαστηριακές εξετάσεις και αφού παρέλθουν οι 14 μέρες αυτοπεριορισμού, θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.

Νοείται επίσης ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλο άτομο στον χώρο εργασίας, αναπτύξει συμπτώματα που παραπέμπουν σε συμπτώματα της νόσου COVID-19, τότε άμεσα θα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειες. Σχετικές οδηγίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronovirus/info.html.    

Για τα προαναφερόμενα θα ενημερωθούν γραπτώς από τα Επαρχιακά Γραφεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, θα πρέπει να αποσταλούν από τη Διεύθυνση στις Υγειονομικές Υπηρεσίες τα ακόλουθα έγγραφα:

Γραπτή ενημέρωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ενέργειες της Διεύθυνσης.

Κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Το πιστοποιητικό απολύμανσης και ο αριθμός άδειας του απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε.

Η έγκριση για επαναλειτουργία θα δοθεί αφού εξεταστούν τα πιο πάνω από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και την ΜΕΕ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ακάρ: Η δοκιμή S400 δεν σημαίνει απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ

25/10/2020

Η δοκιμή και ο έλεγχος των S400 δεν σημαίνει απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ για την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας πως όπως χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ οι S300, θα χρησιμοποιήσουν και εκείνοι τους S400.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στους δρόμους από αύριο η τροχαία... Αυτά θα ελέγχει

25/10/2020

Η Αστυνομία εξαγγέλλει παγκύπρια εκστρατεία ελέγχου χρήσης ζώνης ασφαλείας και παιδικών/ανυψωτικών καθισμάτων με απώτερο στόχο τη μείωση των σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
66 καταγγελίες της αστυνομίας για τα μέτρα το τελευταίο 24ωρο

25/10/2020

Σε 66 καταγγελίες προχώρησε η Αστυνομία στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο για παραβάσεις των διαταγμάτων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως σε 24 ώρες

25/10/2020

Στα 42.956.776 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέθανε ο ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι

25/10/2020

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτικος όμιλος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καμερούν: Ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολείο σκορπώντας τον θάνατο

25/10/2020

Ένοπλοι εφόρμησαν χθες Σάββατο σε ένα σχολείο στο Καμερούν και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι παιδιά και τραυματίζοντας περίπου οκτώ ακόμη σε μια περιοχή όπου επιχειρούν αποσχιστές αντάρτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και γονείς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε ισχύ μπορεί να τεθεί η διεθνής Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων

25/10/2020

Η διεθνής Συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα επικυρώθηκε από ένα 50ο κράτος, την Ονδούρα, και πλέον μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέσα σε 90 ημέρες, στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ χθες Σάββατο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα στην τουρκική Navtex

25/10/2020

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Την έχετε δει; Εξαφανισμένη εδώ και μία εβδομάδα

25/10/2020

Καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ότι ελλείπει από την οικία της, στη Λευκωσία, από τις 18 Οκτωβρίου, 2020, η ώρα 9:30 το πρωί, η LUC THI VAN, 43 ετών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με εντάλματα χιλιάδων ευρώ, «πειραγμένο» όχημα και υπό την επήρεια ναρκωτικών.. Οδηγούσε 23χρονος

25/10/2020

Μέλη του Τμήματος Τροχαίας Λάρνακας, στο πλαίσιο τροχονομικών ελέγχων, ανέκοψαν σήμερα τα ξημερώματα στη Λάρνακα, αυτοκίνητο που οδηγούσε 23χρονος.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')