ΕΙΔΗΣΕΙΣΕποχιακή γρίπη: Επιστολή παιδιατρικής κοινότητας σε Υπ. Υγείας για εμβολιασμό

15/10/2020

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εκτιμούν ότι «η ανάθεση του έργου του μαζικού εμβολιασμού παιδιών έναντι της Εποχιακής Γρίπης 2021, αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδιάτρους και με δεδομένη την προσπάθεια τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε καθυστέρηση ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση τους είτε σε συνθήκες συγχρωτισμού στους χώρους των ιατρείων που να διευκολύνουν την διασπορά λοιμώξεων (συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από Sars-Cov2).

 

Σε ανοικτή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι δύο φορείς, αναφέρουν πως «θεωρούν απόλυτα ορθή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να περιληφθούν όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι και 15 ετών στα άτομα που συνιστάται να εμβολιαστούν δωρεάν με το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης 2021».

Προσθέτουν ότι «οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν με την παρουσία της πανδημίας Covid-19 καθιστούν τον φετινό εμβολιασμό έναντι της γρίπης απόλυτα αναγκαίο για τον παιδικό πληθυσμό, για αποφυγή στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συννοσηρότητας καθώς και της ανεξέλεγκτης διασποράς των δύο αυτών λοιμώξεων, φαινόμενα που θα θέσουν σε πραγματικό κίνδυνο την ετοιμότητα και δυνατότητα του συστήματος υγείας για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών».

Όπως αναφέρουν Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ, «τα παιδιά αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης του ιού της γρίπης προς τις ευάλωτες ομάδες και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτούν».

Ωστόσο, «η σημαντική όμως αυτή απόφαση του Υπουργείου κινδυνεύει να απολέσει την αξία της καθώς με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως δεν λαμβάνεται υπόψιν ένας παράγοντας κινδύνου που εδώ και αρκετό καιρό υποδεικνύουμε» και που επισημαίνεται στην 1η παράγραφο

Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς, εκτιμούν ότι «η εξαγγελθείσα ποσότητα των 135,000 εμβολίων που έχουν παραγγελθεί είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που το ίδιο το Υπουργείο ορθά όρισε ως τον πληθυσμό-στόχο για εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης».

Θεωρούν, επίσης, ότι «είναι άκρως απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών και μηχανισμών που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμες για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Κέντρα Εμβολιασμών δημοσίων νοσηλευτηρίων, Σχολιατρική Υπηρεσία)».

Η παιδιατρική κοινότητα, δηλώνει ετοιμότητα «να συμβάλει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια αλλά καθηκόντως επισημαίνει πως είναι αντίθετη σε οτιδήποτε είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, καλεί την πολιτεία, «όπως λάβει σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις μας και να φροντίσει για την έγκαιρη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και ασφαλούς διενέργειας των εμβολιασμών».

Πηγή: ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
40 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο ΓN Αμμοχώστου

5/11/2020

Στους 40 ανήλθαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη Λεμεσό οι 20 από τις 34 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων για κορωνοϊό

5/11/2020

Σε συνολικά 1.788 ελέγχους παγκύπρια προέβη το τελευταίο 24ωρο η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ελέγχων για τήρηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτό είναι το έντυπο διακίνησης για όσους θα κινούνται μετά τις 23:00

5/11/2020

Από σήμερα θα απαγορεύεται σε παγκύπρια βάση η μετακίνηση πολιτών μετά τις 23:00 το βράδυ και μέχρι τις 05:00, εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο ή για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό... Όλες οι πληροφορίες

5/11/2020

Νέα μέτρα, για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, τα οποία ισχύουν από σήμερα, ανακοίνωσεχθες βράδυ ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με δική της Navtex απάντησε η Λευκωσία στην Τουρκία

4/11/2020

Με NAVTEX που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάωσης (ΚΣΕΔ), η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί όπως το τουρκικό σκάφος "Μπαρμπαρός" τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλάζει για τα καλά το σκηνικό του ο καιρός

4/11/2020

Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει σήμερα την περιοχή, ενώ ασταθής αέρια μάζα αναμένεται από την Παρασκευή και μετά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο κρούσμα σε μαθητή στο Λανίτειο ... Η συνολική κατάσταση στο σχολείο

4/11/2020

Θετικός εντοπίστηκε στο κορωνοϊό ακόμη ένας μαθητής του Λανίτειου Λυκείου στη Λεμεσό σύμφωνα με ανακοίνωση του σχολείου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Covid19: Επιστροφή του lockdown σε κάποιες χώρες της Ευρώπης

4/11/2020

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι υπόκεινται σε περιορισμούς στις μετακινήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε νικητής... Κατήγγειλε νοθεία και προαναγγέλλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

4/11/2020

Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η καταμέτρηση εκατομμυρίων ψηφοδελτίων σε κρίσιμες πολιτείες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής, κατηγόρησε τους αντιπάλους του πως προσπαθούν να «κλέψουν» τις εκλογές και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει «στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η ψηφοφορία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σχεδόν μισό εκατομμύριο τα νέα περιστατικά COVID-19 παγκοσμίως το τελευταίο 24ωρο

4/11/2020

Περίπου μισό εκατομμύριο είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 47.853.138 διεθνώς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')