ΕΙΔΗΣΕΙΣΕγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης

1/8/2020

Η Ολομέλεια της Βουλής με 42 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρία της, τους κανονισμούς για εισαγωγή περιορισμών στη συνταγογράφηση, στη διακίνηση και στη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εκτροπής της στην παράνομη αγορά, για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας από την κατάχρηση και την τυχόν εκτροπή της φαρμακευτικής κάνναβης.

 

Περαιτέρω όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας προς την Ολομέλεια της Βουλής με τους κανονισμούς παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της ορθολογικής συνταγογράφησης και της επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι, μέλη της  Επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ικανοποίηση από τον Υπουργό Υγείας αιτημάτων τα οποία υποβάλλονται για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στην παράνομη αγορά, καθώς και για το ότι δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι ισχύοντες κανονισμοί.

Τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία του ανέφερε ότι ο κανονισμός που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση παρέχει στον Υπουργό, μετά από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής  την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για απεριόριστο χρόνο, να υπερκαλύπτει το νόμο και να θέτει όρους για την κυκλοφορία, για την ποσότητα και τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως με τους κανονισμούς επιχειρείται να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε πως είναι προτιμότερο να αφεθεί η κυκλοφορία στον γιατρό που γνωρίζει τις ανάγκες του ασθενούς για να αποφεύγονται δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Παπαδοπουλος ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη υποστηρίζει τους κανονισμούς, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκτροπής στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποβούν σε βάρος των ασθενών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ως ογκολόγος, ανέφερε ότι για αρχή η διάθεση της ιατρικής κάνναβης πρέπει να προχωρήσει βήμα – βήμα και να δούμε πώς θα δουλέψει και να την απελευθερώσουμε.  Πρόσθεσε πως δεν δέχεται να δίνονται οδηγίες στο γιατρό για τη δοσολογία και σημείωσε πως η έγνοια είναι να μην γίνει κατάχρηση.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε ότι συζητούμε για διαδικασίες αλλά οι ασθενείς πονούν. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο άνθρωπος πρέπει να πονά επειδή η Βουλή αποφασίζει γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί. Το έχουν ανάγκη οι φτωχοί και για την ανακούφιση τους  πρόσθεσε.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24 χρόνια από τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ

11/8/2020

Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Γκρίζους Λύκους και «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους μέσα στη Νεκρά Ζώνη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πούτιν: Το πρώτο εμβόλιο της Ρωσίας για την Covid-19 εγκρίθηκε

11/8/2020

Η κόρη του Ρώσου προέδρου ανέβασε λίγο πυρετό μετά τον εμβολιασμό αλλά τώρα είναι καλά, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μείωση φόρων οικογενειών και κερδών εξετάζει ο Τραμπ για ανάκαμψη από πανδημία

11/8/2020

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον φόρο κερδών κεφαλαίου στις ΗΠΑ και να προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, ώστε να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αίθριος ο καιρός σήμερα

11/8/2020

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εικοσιδύο αφίξεις και αναχωρήσεις σήμερα στο αεροδρόμιο Πάφου

11/8/2020

Έντεκα αφίξεις και έντεκα αναχωρήσεις αναμένονται σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απόψε κορυφώνεται η βροχή των Περσείδων!

11/8/2020

Τα πιο γνωστά πεφταστέρια, οι φωτεινές Περσείδες, φθάνουν στο αποκορύφωμά τους τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αναστολή λειτουργίας μίνι μάρκετ στη Λάρνακα... Παραβίαζε τα μέτρα

11/8/2020

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για εφαρμογή του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρωσικό ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος συμφώνησε με τους όρους μας

11/8/2020

Η Κύπρος συμφώνησε με τους όρους της Ρωσίας για την αύξηση του φόρου σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15%, αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επικοινωνία Μητσοτάκη- Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

11/8/2020

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')