ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑνδρέας Φασουλίδης – Ένας απ’ τους λίγους μάστορες της αγγειοπλαστικής στην Κύπρο

2/10/2018

Ο γνωστός μάστορας της αγγειοπλαστικής που το 2011 είχε βάλει στόχο να κατασκευάσει 40 πιθάρια μέσα σε 40 μόνο ημέρες

 

Ο Ανδρέας Φασουλίδης ένας ταλαντούχος δεξιοτέχνης του πιο απλού και ταπεινού υλικού της γης, του πηλού, που έμαθε την τέχνη του δίπλα σε πεπειραμένους μαστόρους και δούλεψε για πολλά χρόνια στον τομέα της Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής.


Με γνώμονα την αρχέγονη τέχνη της κεραμικής, την αγάπη για το υλικό, καθώς και το μεράκι μετάδοσης της τόσο πολύμορφης τέχνης δημιούργησε πρόσφατα το Διαδραστικό εργαστήρι Terra Arte.  Ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης.
Ο αγγειοπλάστης είναι μύστης μιας εξαίσιας τέχνης. Κάθε έργο του κου Φασουλίδη είναι ένα ταξίδι μέσα από τη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά. Έργα  που φτιάχνονται με  κέφι, χωρίς αυθαίρετα  σχήματα,  αφού  φαίνεται πως εκείνο  που τον  απασχολεί  είναι  η  ουσία της πραγματικότητας.

 

Πως και πότε  επιλέξατε να ασχοληθείτε με μία τέχνη χιλιάδων χρόνων;


Το 1984 βγαίνοντας από την στρατιωτική μου θητεία άρχισα την αναζήτηση για μια δουλειά που να μου αρέσει , να μπορώ να την κάνω πάντα και να έχει προοπτικές για το μέλλον. Με τη βοήθεια των στενών μου φίλων εργάστηκα στο, τότε, Αγγειοπλαστική ΜΕΟΝΗΣ του Κώστα και Θαλή Μιχαηλίδη. Το 1987 ίδρυσα μαζί με τη σύζυγο μου Κούλλα  το αγγειοπλαστείο Φλόγα . Το 2000 έκλεισε ο κύκλος  ζωής του και μέχρι το 2011 αναζητούσα κάτι άλλο για απασχόληση. Το 2012 είχα την ευκαιρία να εργαστώ με την αρχαιολόγο Dr. Maria Rosaria Belgiorno στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Λεμεσού. Εκεί εργάστηκα πειραματικά για τον προσδιορισμό του πιθανού τρόπου δημιουργίας των αγγείων της εποχής του Χαλκού. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς  βρίσκονται στο εκθετήριο του κ. Φυλακτή Λαζάρου παραγωγού βοτάνων στην Κοράκου. Από τότε αναδημιουργώ αυτά τα αγγεία βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα τους ώστε να αντανακλούν την αισθητική της εποχής του χαλκού στην Κύπρο.
Πείτε μας, τι είναι ο πηλός για εσάς;


Ο πηλός για μένα αντιπροσωπεύει το συλλογικό πνεύμα , την κοινή βούληση, το άμορφο Είναι του ανθρώπου. Όπως ζει και αναπτύσσεται το συλλογικό πνεύμα έτσι και ο πηλός παίρνει μορφή. Στο πνεύμα είναι το ήθος! Στον πηλό είναι ο χαρακτήρας η κοινή βούληση έχει την έννοια του κοινά αποδεκτού ! Στον πηλό είναι η αίσθηση του ωραίου .Το άμορφο Είναι του ανθρώπου έχει την έννοια της συνείδησης ..! Ο πηλός αποκτά λόγο ύπαρξης με το ανάλογο είδος μορφής που παίρνει. 

Εσείς αν ήσασταν στοιχείο της φύσης, ποιο θα θέλατε να είστε;


Μάλλον θα ήμουν η φωτιά.Τι αντικείμενα κατασκευάζετε; Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;


Τα αγγεία που αναδημιουργώ είναι πάντοτε εμπνευσμένα από την εποχή του χαλκού στην Κύπρο όπως αυτά προβάλλονται στα Μουσεία μας.