ΕΙΔΗΣΕΙΣΠραγματοποιήθηκε η 2η διαλογική συζήτηση για το μέλλον της Λεμεσού

6/12/2019

Το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ψηλά κτίρια, ο βιώσιμος στρατηγικός σχεδιασμός, οι μελλοντικές προκλήσεις και το μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Λεμεσό, απασχόλησαν το δεύτερο σκέλος διαλογικών συζητήσεων, υπό τον τίτλο "Limassol 2040", που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ.

 

Η πρωτοβουλία, χορηγός επικοινωνίας της οποίας είναι και το ΚΥΠΕ, διοργανώθηκε από τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και στόχο είχε τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τη Λεμεσό, μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης.

Εισηγητές ήταν οι Δήμαρχοι Λεμεσού και Ύψωνα, Νίκος Νικολαϊδης και Παντελής Γεωργίου ,και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από πέντε θεματικές, ενώ ακολούθως απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

Οι δυο Δήμαρχοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξέφρασαν την στήριξη τους στην πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν τις αρμοδιότητες και την οικονομική δυνατότητα να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους απέναντι στους δημότες. Από την πλευρά του, ο κ.Θεοπέμπτου, εξέφρασε τη θέση πως, αν και το προτεινόμενο νομοσχέδιο διαθέτει "καλές πρόνοιες", αυτό φαίνεται να έχει και " πολλές προχειρότητες", καθώς, όπως είπε, "αφέθηκαν πολλά ερωτήματα για να συζητά η Βουλή".

Σε σχέση με τις μελλοντικές προκλήσεις, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απουσία σωστών δημόσιων συγκοινωνιών, την έλλειψη πρασίνου, την ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων, την αύξηση της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αέρα. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, ο κ.Θεοπέμπτου υπέδειξε πως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, δυο Κύπριοι πεθαίνουν πρόωρα, κάθε μέρα, λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ύψωνα, εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση της στάθμης των νερών τις επόμενες δεκαετίες - κατά δυο περίπου μέτρα - και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων που να θωρακίζουν τις παράλιες πόλεις μας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου της Λεμεσού, που έχει παγοποιηθεί λόγω της ακύρωσης του Τοπικού Σχεδίου, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στόχος αυτός παραμένει ψηλά στην ατζέντα των έξι Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού και θα προωθηθεί στο αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο, ενώ θα περιλαμβάνεται και στις προτάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού 2021-2027.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σημείωσε πως αυτό βάζει στόχους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης του αυτοκινήτου "που στη Λεμεσό υπερβαίνει το 92%". Η μεγάλη πρόκληση, συνέχισε, είναι η υλοποίηση του μέσα από τα απαραίτητα κεφάλαια και την αναγκαία τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά κυρίως την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Υπέδειξε δε ότι το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές "που πάνε κόντρα στις νοοτροπίες του Κύπριου, που έμαθε να διακινείται αποκλειστικά με το αυτοκίνητο του".

Σε σχέση με το θέμα των ψηλών κτιρίων και το κατά πόσο αυτά θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην μέχρι σήμερα αναξιοποίητη Ακταία Οδό (από τη μαρίνα μέχρι το λιμάνι Λεμεσού), ο κ.Νικολαϊδης δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι, τόσο το προηγούμενο, όσο και το νυν δημοτικό συμβούλιο έκριναν πως, μέσα από σωστές διαδικασίες θα μπορούσε να γίνει. "Είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται και που θα πρέπει να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα", πρόσθεσε.

Αν και υπάρχει αναγκαιότητα για ψηλά κτίρια, μέχρι σήμερα η χωροθέτηση τους είναι λανθασμένη, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ύψωνα, εκφράζοντας την άποψη πως "θα έπρεπε να τοποθετηθούν κατά τρόπο που να δημιουργήσουν ένα δυνατό οικονομικό κέντρο ώστε να προσελκύσουμε και τις ανάλογες εταιρείες".

Αφήσαμε τους επιχειρηματίες να κτίσουν πύργους όπου θέλουν, χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, είπε επίσης ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημειώνοντας πως καθημερινά, από το κάθε εργοτάξιο ψηλού κτιρίου ρίχνονται στη θάλασσα 2,5 χιλιάδες τόνοι νερού, η ποιότητα του οποίου ελέγχεται από τις ίδιες τις εταιρείες. Υπέδειξε ότι όλοι βιάστηκαν να εξασφαλίσουν πολεοδομικές άδειες γιατί από τον νέο χρόνο θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτίρια.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των τριών εισηγητών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα αλλά και τις θέσεις τους γύρω από το μέλλον της πόλης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καθησυχαστικό το Υπουργείο Υγείας για τον νέο κορονοϊό

23/1/2020

Καθησυχαστικό παρουσιάζεται το Υπουργείο Υγείας για τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε σε περιοχή της Κίνας, αφού εκτιμάται πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος κίνδυνος εισαγωγής του στην Κύπρο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου έπειτα από σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διοργάνωση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις ορεινές περιοχές

23/1/2020

Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται πλέoν μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν ορεινή πολιτική και εφαρμόζουν Εθνική Στρατηγική για τη βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών τους. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος αποκτά τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής και με ουσιαστικό ρόλο σε παγκόσμια και διεθνή εταιρικά σχήματα για το βουνό. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να συμβάλλει πιο ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών για τις ορεινές περιοχές και να επωφελείται από τη μεταφορά εμπειριών και γνώσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Για 4 ώρες θα κλείσουν του δρόμους προς τα λατομεία οι κάτοικοι Παρεκκλησιάς

23/1/2020

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς κλείνει τους δρόμους που οδηγούν στα λατομεία της περιοχής για 4 ώρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας των κατοίκων, για την οχληρία που παρατηρείται από την λειτουργία των λατομείων και των εργοστασίων παραγωγής σκυροδέματος στην περιοχή Παρεκκλησιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο ωράριο λειτουργίας Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων

23/1/2020

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανακοινώνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020, όλα τα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία είναι ανοικτά για την εξυπηρέτηση του κοινού, όλες τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) από τις 7:45 π.μ. μέχρι τη 1:15 μ.μ., για τη διενέργεια δηλώσεων μεταβίβασης (πώληση, δωρεά, ανταλλαγή), σύσταση εμπραγμάτων βαρών (εγγραφή υποθηκών, εγγραφή δικαστικής απόφασης κ.α.), και για οποιαδήποτε άλλη εργασία, δυνάμει των διατάξεων του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου Αρ.9 του1965.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αναζητούμενα πρόσωπα για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής , ειδών ένδυσης, αξίας 40000 ευρώ από γνωστό πολυκατάστημα

23/1/2020

Η Αστυνομία αναζητεί τα δύο πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση διάρρηξης και κλοπής από κατάστημα ειδών ένδυσης, αδίκημα που διαπράχθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πυρκαγιά σε κτήριο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας στην οδό Ελευθερίας

23/1/2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 03:00 τα ξημερώματα δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά σε κτήριο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας στην οδό Ελευθερίας, στην παλιά Λεμεσό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ΟΑΥ ανακοίνωσε δημόσια διαβούλευση για τους κανονισμούς εγγραφής οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ

22/1/2020

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση για τα σχέδια Κανονισμών με τίτλο οι περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Οδοντίατροι) Κανονισμοί του 2020, που έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων τον καθορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας, εξαιρουμένης της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, της αμοιβής, των ελάχιστων απαιτήσεων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, της διαδικασίας εγγραφής οδοντιάτρων στο ΓεΣΥ, της σύναψης σύμβασης με τον Οργανισμό και της τήρησης αρχείου από οδοντίατρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε συστάσεις προς τους οδηγούς προβαίνει η Αστυνομία λόγω του παγετού που επικρατεί

22/1/2020

Σε συστάσεις προς τους οδηγούς προβαίνει και σήμερα η Αστυνομία, λόγω του παγετού που επικρατεί στις ορεινές περιοχές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δεκαεφτά συλλήψεις σε εργοτάξια στη Λεμεσό από την Αστυνομία για παράνομη εργοδότηση και παραμονή στο έδαφος της ΚΔ

22/1/2020

Σε 17 συλλήψεις προχώρησε χθες η Αστυνομία, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση για πάταξη της παράνομης εργοδότησης και παράνομης παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία διεξήγαγαν μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αρχηγείου σε συνεργασία με τα Κλιμάκια Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, μελών της ΜΜΑΔ, καθώς και επιθεωρητών του Τμήματος Εργασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκό Συνέδριο για ορεινές περιοχές, σε Πλάτρες - Όμοδος

22/1/2020

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί", διοργανώνουν, την ερχόμενη Τετάρτη, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')