ΕΙΔΗΣΕΙΣΣεμινάριο για τον τραπεζικό τομέα με ομιλητή τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στο ΤΕΠΑΚ

18/10/2019

Σεμινάριο με τίτλο «Από τη διερεύνηση σε απτά αποτελέσματα στον Τραπεζικό Τομέα» διοργανώνει σήμερα, στη Λεμεσό, το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με ομιλητές τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο Samuel Beever και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο.

 

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογιστικής του ΤΕΠΑΚ Δρ. Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή το σεμινάριο, είπε ότι "η οικονομική κρίση του 2008 δεν βύθισε μόνο τις παγκόσμιες αγορές, αλλά κατέστρεψε επίσης την εμπιστοσύνη του κοινού στις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως υπεύθυνους διαχειριστές της οικονομικής κοινωνικής τάξης".

Οι τράπεζες, είπε, «έχουν καταβάλει διεθνώς πάνω από 365 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία χρόνια». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «το 2018 η JPMorgan Chase ( ΗΠΑ) και η Société Générale ( Γαλλίας) κλήθηκαν να πληρώσουν $5.26 εκατ. και $ 54 εκατ. Αντιστοίχως».

«Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα που οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν. Υπάρχει επίσης το κόστος βελτίωσης της εικόνας των τραπεζών και η ενσωμάτωση επαρκών δικλείδων ασφαλείας για να αποφευχθούν τα λάθη τους παρελθόντος», πρόσθεσε.

Το γεγονός, συνέχισε, «είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, και η φήμη και εμπιστοσύνη είναι σημαντική τόσο στους νέους όσο και στις άλλες γενιές».

«Στη χώρα μας», είπε, «τα τελευταία χρόνια είδαμε 2 τραπεζικούς οργανισμούς με ιστορία 100 χρόνων να κλείνουν τις πόρτες τους, να αφήνουν καταθέτες και υπαλλήλους εκτεθειμένους και να μην προβληματίζονται οι αρχές».

Το 2013, πρόσθεσε, « η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα (Independent Commission on the Future of the Cyprus Banking Sector) εξέδωσε δύο εκθέσεις όπου κατάγραφε εισηγήσεις για βελτιώσεις του τραπεζικού συστήματος».

Δυστυχώς, είπε, «υπήρχαν και άλλες εκθέσεις που ακολούθησαν, με την πιο πρόσφατη την επιτροπή που συστάθηκε για τον Συνεργατισμού υπό την προεδρία του κ. Αρέστη. Δυστυχώς όμως φαίνεται να έχουμε την τάση να ‘πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο αν δεν μας αρέσει η είδηση’», ανέφερε.

Σε άλλες χώρες, είπε, φέροντας ως παράδειγμα την Αυστραλία, «όπου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση για τον τραπεζικό τομέα η ‘δημόσια κατακραυγή’ ανάγκασε τις Αρχές να πάρουν μέτρα και να προχωρήσουν στην ψήφιση νομοθεσιών για να αποφύγουν τα ίδια παθήματα στο μέλλον».

Στόχος του σεμιναρίου, είπε, «είναι να γίνει αναφορά στις εκθέσεις και τα μέτρα που έχουν ή που όφειλαν να παρθούν για βελτίωση και αποφυγή της επανάληψης ίδιας ιστορίας».

Στο σεμινάριο, ανέφερε, ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας Samuel Beever θα αναφερθεί στην πρόσφατη Έκθεση για τον Τραπεζικό Τομέα της Αυστραλίας και ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναφερθεί στις εκθέσεις που έγιναν στην Κύπρο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ, και απευθύνεται σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τραπεζικούς, λογιστές και το κοινό, είπε.

Η κ. Καπαρδή ανέφερε, τέλος, ότι το σεμινάριο υποστηρίζεται από το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Cyprus Institute of Financial Services, το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και το Australian Alumni Association Cyprus.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καμιά ανταπόκριση από το Υπ. Εργασίας στο αίτημα των εργαζόμενων χαμηλοσυνταξιούχων

28/5/2020

Χωρίς απάντηση παραμένει η επιστολή που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ στην Υπουργό Εργασίας από τις 6 Μαΐου, με την οποία ενημερώνει ότι έχει δεχτεί έντονες διαμαρτυρίες από εργαζόμενους, που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους για σύνταξη (63 μέχρι 65 χρόνων) και οι οποίοι λόγω της χαμηλής τους σύνταξης, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, καταβάλλοντας όλες τους τις υποχρεώσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τι θα αλλάξει στα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβιάσεις

28/5/2020

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και ενός κανονισμού που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, αλλά και αυξήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 60χρονο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης

28/5/2020

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε άνδρα ηλικίας 60 ετών, κάτοικο Λάρνακας, αφού τον βρήκε ένοχο στις κατηγορίες της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και μεταφοράς μάχαιρας εκτός κατοικίας και της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα και σήμερα... Δύο τα νέα κρούσματα

28/5/2020

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτόν καταζητεί η Αστυνομία για τα 72 κιλά κάνναβης

28/5/2020

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη του ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, 28 ετών, από τη Λεμεσό, εναντίον του οποίου εκκρεμεί δικαστικό ένταλμα σύλληψης, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση παράνομης εισαγωγής και κατοχής ναρκωτικών, παράνομης κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπ. Δικαιοσύνης: Απαντήσεις για τις προσλήψεις στην Αστυνομία και τα κριτήρια έδωσε

28/5/2020

Με γραπτή δήλωση απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, σε τοποθετήσεις για την αυστηρότητα των αναβαθμισμένων κριτηρίων πρόσληψης μελών της Αστυνομίας και ειδικότερα σε ισχυρισμούς "ότι δήθεν τα εν λόγω κριτήρια οδήγησαν σε δυσκολίες πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αστυνομία".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας... Επιπρόσθετες χαλαρώσεις

28/5/2020

Την επαναλειτουργία επιβατικών σκαφών και επιχειρήσεων θαλάσσιων αθλημάτων ρυθμίζει με διάταγμά του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπό 8ήμερη κράτηση τρία πρόσωπα για τα 72 κιλά κάνναβης στη Λεμεσό

28/5/2020

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον τριών προσώπων, τα οποία συνελήφθηκαν σε σχέση με τον εντοπισμό 72 κιλών κάνναβης σε αποθήκη τελωνιακής αποταμίευσης στο Ζακάκι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρέθηκε κοντόκανο κυνηγετικό σε αυλή σχολείου της Λεμεσού

28/5/2020

Συναγερμό στις αρχές ασφαλείας, σήμανε το πρωί, όταν εργάτες σε σχολείο εντόπισαν ανάμεσα σε χόρτα, κοντόκανο κυνηγετικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ οι κοινωνικές παροχές εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού

28/5/2020

Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι κοινωνικές παροχές τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')