ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΣτέλιος Χατζηιωάννου: Είμαστε εδώ για μια διαρκή ειρήνη

9/10/2019

Δεν είμαστε εδώ να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά να βοηθήσουμε σε μια διαρκή ειρήνη, δήλωσε ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου που παρατηρώντας την αύξηση στον αριθμό αιτητών στην κατηγορία «Εταίροι στη ζωή» ευχήθηκε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. «Αν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις δεν θα υπάρχει πόλεμος. Εγώ είμαι υπέρ της ειρήνης».

 

Ο κ. Χατζηιωάννου παρουσίασε το έργο του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του, πλαισιωμένος από τα μέλη αυτού, τον Μάριο Ηλιάδη, διευθυντή του Συμβουλίου του ιδρύματος στην Κύπρο και δύο συμβούλους, τον Τ/κ ανώτερο δικηγόρο στην Αγγλία, Κερίμ Φουάντ και τον Πίτερ Μίλλετ, πρώην Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο.


Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ανεξάρτητα από το πολιτικό κλίμα, κάθε χρόνο θα βοηθάμε για την ειρήνη στο νησί, τόνισε. Η δουλειά είναι πιο ουσιαστική όταν γίνεται σε δύσκολες περιόδους, ανέφερε ο σερ Στέλιος λέγοντας ότι θεωρεί ότι το να δίδεις οικονομικό κίνητρο σε κάποιου δεν είναι κακό σε κάποιους να συνεργαστούν. Τους βοηθάει να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά, σημείωσε. Ανακοίνωσε δε ότι του χρόνου θα έχουν και νέες κατηγορίες βραβείων με μικρότερα ποσά για κάποια έργα, μεγαλύτερα ποσά για κάποιες επιχειρήσεις που τα χρειάζονται και την πρόσθεση της κατηγορίας «Νεολαία – Youth» για άτομα κάτω των 21 ετών, «επειδή αυτοί είναι το μέλλον. Εάν καταφέρεις να τους αλλάξεις την νοοτροπία, όταν μεγαλώσουν είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Αύξηση στα «δικοινοτικά ζευγάρια»

Τις περισσότερες αιτήσεις για τα δικοινοτικά βραβεία είχε δεχθεί το ίδρυμα του σερ Στέλιος «την χρονιά του Κραν Μοντάνα», όπως είπε. Φέτος ναι μεν είναι μειωμένες οι αιτήσεις σε κάποιες κατηγορίες σε σχέση με άλλες χρονιές, ανέφερε, είναι όμως αυξημένες οι αιτήσεις στην κατηγορία «Εταίροι στη ζωή – Ρartners in life» που ενώ δεν υπήρχε καθόλου αίτηση το 2014, μία το 2015, φέτος δέχθηκαν 26 αιτήσεις και θα δοθούν 6 βραβεία. Το ότι πήρε λίγο χρόνο σε αυτά τα ζευγάρια να εμφανιστούν είναι φυσιολογικό, το αφύσικο θα ήταν μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα να μην είχαν δημιουργηθεί τέτοιου είδους σχέσεις, παρατήρησε ο σερ Στέλιος. «Αυτό δείχνει για μένα ότι υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας, δεν είναι στίγμα να έχεις σχέση με την άλλη μεριά».

Όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου, το φιλανθρωπικό του ίδρυμα φέτος δίδει 500.000 ευρώ σε 50 νικητές των δικοινοτικών βραβείων, 10.000 ευρώ για κάθε νικητή και πως από το 2009 έχει συνολικά δώσει 3.750.000 ευρώ στον θεσμό αυτών των βραβείων στην Κύπρο.

Οι 50 αιτήσεις αφορούν: 12 την κατηγορία «Τέχνες», 8 την κατηγορία «ΜΚΟ», 7 την κατηγορία «Επιχειρήσεις», 6 την κατηγορία «Ζωή» (Partners in life, ζευγάρια από τις δύο κοινότητες που είναι παντρεμένα, ζουν μαζί), 6 από την κατηγορία «Επιστήμες, 5 από την κατηγορία «Αθλήματα» και 5 από την κατηγορία «Άλλα». Επιπλέον φέτος θα δοθούν, είπε, 30.000 για τα τρία έργα με τα οποία συμμετείχε η Νάταλι Κρίστοφερ που απεβίωσε σε ατύχημα στην Ικαρία το καλοκαίρι, εκφράζοντας ο κ. Χατζηιωάννου τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμά του δέχθηκε φέτος 600 αιτήσεις, λίγο πιο κάτω από πέρυσι, είπε, «αλλά με βάση το γενικότερο αρνητικό κλίμα δεν είναι άσχημα νομίζω».

Ο σερ Στέλιος εξήγησε ότι θα βρίσκεται για πάντα να βοηθά σε αυτό που ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο και σκοπό στην Κύπρο, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι ανήκει στην ομάδα Giving Pledge, των εύπορων επιχειρηματιών που έχουν αποφασίσει να δωρίσουν την μισή περιουσία τους σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες είτε κατά την διάρκεια της ζωής του είτε μετά θάνατον.

Οι δραστηριότητες του φιλανθρωπικού ιδρύματος σερ Στέλιος

Ο κ. Χατζηιωάννου εξήγησε γιατί πιστεύει στο ότι πρέπει να επιστρέφει χρήματα πίσω στην κοινωνία, αναφέρθηκε στις δράσεις του φιλανθρωπικού του ιδρύματος και στις 4 χώρες που υπάρχει, Κύπρο, Ελλάδα, Μονακό και Βρετανία. Παρότρυνε δε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο του για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα να το πράξουν και είναι δωρεάν. Αυτό, είπε, ισχύει για όλες τις χώρες, όπου το φιλανθρωπικό του ίδρυμα  έχει κτίρια.

Οσον αφορά το «Φαγητό από καρδιάς» , η προσφορά σνακ σε όσους έχουν ανάγκη, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, στα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος στην Λευκωσία, ενώ στην Αθήνα, το μικρό αυτό γεύμα παίρνουν κάθε μέρα 7500 άνθρωποι, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της οικονομικής στήριξης των 7 θυμάτων του κατά συρροήν δολοφόνου, Νίκου Μεταξά με 70.000 ευρώ συνολικά και επιπλέον 20.000 ευρώ για τα ανήλικα παιδιά του θύτη, τα οποία – όπως είπε – «συνειδητοποίησα ότι κι αυτά είναι θύματα».

Ο σερ Στέλιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον φιλικό αγώνα που διοργάνωσε το ίδρυμά του τον περασμένο Μάρτιο στην Πύλα, υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού «Peace and Sport», στην παρουσία του διεθνούς ποδοσφαιριστή Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της οικογένειάς του και την δική του επαγγελματική σταδιοδρομία με την ίδρυση της Easy Jet,  το 1/3 της οποίας ανήκει στην οικογένεια Χατζηιωάννου. Ο σερ Στέλιος εξήγησε ότι από τον κάθε ταξιδιώτη που χρησιμοποιεί την Easy Jet 0.2 σεντ του ευρώ πηγαίνει στον όμιλο Easy Jet, το όνομα του οποίου έχει κατοχυρώσει, και αυτό τον βοηθά να στηρίζει οικονομικά το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. «Έτσι δίνουμε πίσω στην κοινωνία κάτι από τα σταθερά έσοδα».

Ο Πίτερ Μίλλετ σε σύντομη αναφορά του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα δικοινοτικά βραβεία εξελίχθηκαν σε κάτι τόσο σημαντικό και μεγάλο σε μέγεθος. Το να φέρνεις άτομα από τις δύο κοινότητες σε επαφή, επικεντρώνοντας σε αυτό που οι δύο κοινότητες έχουν κοινό και να το μετατρέψεις σε κάτι ωφέλιμο για όλους, και ειδικά για τους νέους, είναι πάρα πολύ θετικό. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είναι μέρος αυτού».

Ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και την ομάδα του Giving Pledge λέγοντας ότι υπάρχουν εκατομμύρια εύποροι επιχειρηματίες στον κόσμο που όμως δεν έχουν αποφασίσει να δώσουν την μισή τους περιουσία μετά θάνατον, σε φιλανθρωπίες, λέγοντας πως πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που ένας Κύπριος επιχειρηματίας, ο σερ Στέλιος το έκανε.

Ο Κερίμ Φουάντ είπε ότι είναι πολύ περήφανος που είναι Κύπριος και μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι μια αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην αφήσουμε την πολιτική να εγκλωβίσει το μέλλον μας, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το ίδρυμα δείχνει την αλλαγή που οι πραγματικοί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν με πραγματικές πρωτοβουλίες, κοινές δράσεις και έχοντας βιώσει την θετική επίδρασή τους.


Πηγή:ΚΥΠΕ


Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαίδης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο διαδίκτυο ανέφερε "Θέλω να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας Στέλιο Χατζηωάννου και το Stelios Philanthropic Foundation για αυτό το βραβείο και να τους συγχαρώ για την μεγάλη φιλανθρωπική τους δράση και τις προσπάθειες τους να κρατηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας Ε/Κ και Τ/Κ ανοικτές.

Το βραβείο αυτό ανήκει στην πόλη της Λεμεσού και σε όλους τους Λεμεσιανούς που πιστεύουν ότι μπορούμε σε μια ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο να ζήσουμε μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.
Ευχαριστώ το φίλο Yücem Rasimoglu, ένα γνήσιο Λεμεσιανό, για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας. Το κοινό μας αυτό βραβείο είναι ένα κίνητρο να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ομίλου Λεμεσιανών (Τ/Κ)." 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ'

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
«Η Κουτσή Κιθάρα» μια ιστορία γεμάτη χρώματα, μουσική, αγάπη και ανησυχίες για τους μικρούς μας αναγνώστες

18/10/2019

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και η Διεύθυνση του Λανιτείου Γυμνασίου σας προσκαλούν στην ημερίδα φιλαναγνωσίας του παραμυθιού της Μαρίνας Φραγκεσκίδου με τίτλο «Η Κουτσή Κιθάρα» το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 10 το πρωί στο Λανίτειο Γυμνάσιο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Εκδήλωση εις μνήμην Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

18/10/2019

Ο Δήμος Λεμεσού σας προσκαλεί σε εκδήλωση εις μνήμην του Λεμεσιανού ιστοριοδίφη Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη και στην παρουσίαση της Ζ΄ δίτομης επηυξημένης εκδόσεως Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920 τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Την έκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ" επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας στη Λεμεσό

18/10/2019

Για επίσκεψη εργασίας βρίσκεται στην Κύπρο το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Miro Cerar. Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του, παρευρέθηκε στην πόλη μας και τίμησε με την παρουσία του την έκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ" που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Σλοβενίας, ο Πρόξενος της Σλοβενίας στη Κύπρο, ο Δήμος Λεμεσού και το Συντονιστικό Συμβούλιο Τεχνών και Γραμμάτων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Αιθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη των Μελών του Συμβουλίου Βελτιώσεως και του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας

18/10/2019

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας ανακοινώνει ότι διοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία εις μνήμη των Μελών του Συμβουλίου Βελτιώσεως και του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας, για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ένας χρόνος απο τα εγκαίνια της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, 20000 επισκέψεις

18/10/2019

Εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, μέτρα ένα χρόνο λειτουργίας της. Οι εργασίες ανακαίνισης κράτησαν επτά χρόνια και η αποστολή της νέας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, υπερέβει τις προσδοκίες. Απευθυνόμενη στο σύνολο των πολιτών, που σήμερα εξυπηρετεί όχι μόνο τον γενικό αναγνώστη, αλλά και τον μαθητή, τον φοιτητή, καθώς και πολλούς ξένους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της πόλης. Διαθέτει, ακόμη, μεγάλο και αξιόλογο παιδικό τμήμα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Μάκη Χρυσοστόμου με τίτλο «Λέω τζαί λαλώ ποιήματα».

17/10/2019

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του φίλου και συνεργάτη Μάκη Χρυσοστόμου με τίτλο «Λέω τζαί λαλώ ποιήματα».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού στηρίζει τις δράσεις του «Καραϊσκάκειου Ίδρυματος» “Σύμμαχοι για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα.”

17/10/2019

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού συμμετείχε στην Έκθεση Ιδανικής Κατοικίας 2019, στις 4-6 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντική δράση σε συνεργασία με το «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στον χώρτο ο του περιπτέρου της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού ενόψει των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2019

17/10/2019

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2019 οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης 2,3,4 του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου στην επίχωση θα είναι κλειστοί για το κοινό στις πιο κάτω ημερομηνίες και ώρες:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Σεμινάριο για την Ειρήνη πραγματοποιήθηκε στον Αγρό, στα πλαίσια του ERASMUS+

16/10/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Promoting Peace and intercultural dialogue » (Προωθώντας την Ειρήνη και τον Διαπολιτισμικό διάλογο) που φιλοξένησε, μεταξύ 05-12 Οκτωβρίου 2019, στον Αγρό, η άτυπη ομάδα νέων «Youth Dynamics», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, την νεολαία και τον αθλητισμό ERASMUS+

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Μαθητές λυκείου στο Κολόσσι μάζεψαν ελιές από την αυλή του σχολείου τους για καλό σκοπό

15/10/2019

Μαθητές του Λυκείου Κολοσσίου έπιασαν δουλειά και πέρασαν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και παραγωγικά. Μάζεψαν τις ελιές που βρίσκονται στην αυλή του σχολείου τους και με τη βοήθεια των Ελαιοτριβείων Περμανός, συγκέντρωσαν 40KG ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ')