ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΣτέλιος Χατζηιωάννου: Είμαστε εδώ για μια διαρκή ειρήνη

9/10/2019

Δεν είμαστε εδώ να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά να βοηθήσουμε σε μια διαρκή ειρήνη, δήλωσε ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου που παρατηρώντας την αύξηση στον αριθμό αιτητών στην κατηγορία «Εταίροι στη ζωή» ευχήθηκε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. «Αν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις δεν θα υπάρχει πόλεμος. Εγώ είμαι υπέρ της ειρήνης».

 

Ο κ. Χατζηιωάννου παρουσίασε το έργο του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του, πλαισιωμένος από τα μέλη αυτού, τον Μάριο Ηλιάδη, διευθυντή του Συμβουλίου του ιδρύματος στην Κύπρο και δύο συμβούλους, τον Τ/κ ανώτερο δικηγόρο στην Αγγλία, Κερίμ Φουάντ και τον Πίτερ Μίλλετ, πρώην Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο.


Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ανεξάρτητα από το πολιτικό κλίμα, κάθε χρόνο θα βοηθάμε για την ειρήνη στο νησί, τόνισε. Η δουλειά είναι πιο ουσιαστική όταν γίνεται σε δύσκολες περιόδους, ανέφερε ο σερ Στέλιος λέγοντας ότι θεωρεί ότι το να δίδεις οικονομικό κίνητρο σε κάποιου δεν είναι κακό σε κάποιους να συνεργαστούν. Τους βοηθάει να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά, σημείωσε. Ανακοίνωσε δε ότι του χρόνου θα έχουν και νέες κατηγορίες βραβείων με μικρότερα ποσά για κάποια έργα, μεγαλύτερα ποσά για κάποιες επιχειρήσεις που τα χρειάζονται και την πρόσθεση της κατηγορίας «Νεολαία – Youth» για άτομα κάτω των 21 ετών, «επειδή αυτοί είναι το μέλλον. Εάν καταφέρεις να τους αλλάξεις την νοοτροπία, όταν μεγαλώσουν είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Αύξηση στα «δικοινοτικά ζευγάρια»

Τις περισσότερες αιτήσεις για τα δικοινοτικά βραβεία είχε δεχθεί το ίδρυμα του σερ Στέλιος «την χρονιά του Κραν Μοντάνα», όπως είπε. Φέτος ναι μεν είναι μειωμένες οι αιτήσεις σε κάποιες κατηγορίες σε σχέση με άλλες χρονιές, ανέφερε, είναι όμως αυξημένες οι αιτήσεις στην κατηγορία «Εταίροι στη ζωή – Ρartners in life» που ενώ δεν υπήρχε καθόλου αίτηση το 2014, μία το 2015, φέτος δέχθηκαν 26 αιτήσεις και θα δοθούν 6 βραβεία. Το ότι πήρε λίγο χρόνο σε αυτά τα ζευγάρια να εμφανιστούν είναι φυσιολογικό, το αφύσικο θα ήταν μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα να μην είχαν δημιουργηθεί τέτοιου είδους σχέσεις, παρατήρησε ο σερ Στέλιος. «Αυτό δείχνει για μένα ότι υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας, δεν είναι στίγμα να έχεις σχέση με την άλλη μεριά».

Όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου, το φιλανθρωπικό του ίδρυμα φέτος δίδει 500.000 ευρώ σε 50 νικητές των δικοινοτικών βραβείων, 10.000 ευρώ για κάθε νικητή και πως από το 2009 έχει συνολικά δώσει 3.750.000 ευρώ στον θεσμό αυτών των βραβείων στην Κύπρο.

Οι 50 αιτήσεις αφορούν: 12 την κατηγορία «Τέχνες», 8 την κατηγορία «ΜΚΟ», 7 την κατηγορία «Επιχειρήσεις», 6 την κατηγορία «Ζωή» (Partners in life, ζευγάρια από τις δύο κοινότητες που είναι παντρεμένα, ζουν μαζί), 6 από την κατηγορία «Επιστήμες, 5 από την κατηγορία «Αθλήματα» και 5 από την κατηγορία «Άλλα». Επιπλέον φέτος θα δοθούν, είπε, 30.000 για τα τρία έργα με τα οποία συμμετείχε η Νάταλι Κρίστοφερ που απεβίωσε σε ατύχημα στην Ικαρία το καλοκαίρι, εκφράζοντας ο κ. Χατζηιωάννου τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμά του δέχθηκε φέτος 600 αιτήσεις, λίγο πιο κάτω από πέρυσι, είπε, «αλλά με βάση το γενικότερο αρνητικό κλίμα δεν είναι άσχημα νομίζω».

Ο σερ Στέλιος εξήγησε ότι θα βρίσκεται για πάντα να βοηθά σε αυτό που ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο και σκοπό στην Κύπρο, μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι ανήκει στην ομάδα Giving Pledge, των εύπορων επιχειρηματιών που έχουν αποφασίσει να δωρίσουν την μισή περιουσία τους σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες είτε κατά την διάρκεια της ζωής του είτε μετά θάνατον.

Οι δραστηριότητες του φιλανθρωπικού ιδρύματος σερ Στέλιος

Ο κ. Χατζηιωάννου εξήγησε γιατί πιστεύει στο ότι πρέπει να επιστρέφει χρήματα πίσω στην κοινωνία, αναφέρθηκε στις δράσεις του φιλανθρωπικού του ιδρύματος και στις 4 χώρες που υπάρχει, Κύπρο, Ελλάδα, Μονακό και Βρετανία. Παρότρυνε δε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο του για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα να το πράξουν και είναι δωρεάν. Αυτό, είπε, ισχύει για όλες τις χώρες, όπου το φιλανθρωπικό του ίδρυμα  έχει κτίρια.

Οσον αφορά το «Φαγητό από καρδιάς» , η προσφορά σνακ σε όσους έχουν ανάγκη, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, στα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος στην Λευκωσία, ενώ στην Αθήνα, το μικρό αυτό γεύμα παίρνουν κάθε μέρα 7500 άνθρωποι, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της οικονομικής στήριξης των 7 θυμάτων του κατά συρροήν δολοφόνου, Νίκου Μεταξά με 70.000 ευρώ συνολικά και επιπλέον 20.000 ευρώ για τα ανήλικα παιδιά του θύτη, τα οποία – όπως είπε – «συνειδητοποίησα ότι κι αυτά είναι θύματα».

Ο σερ Στέλιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον φιλικό αγώνα που διοργάνωσε το ίδρυμά του τον περασμένο Μάρτιο στην Πύλα, υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού «Peace and Sport», στην παρουσία του διεθνούς ποδοσφαιριστή Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της οικογένειάς του και την δική του επαγγελματική σταδιοδρομία με την ίδρυση της Easy Jet,  το 1/3 της οποίας ανήκει στην οικογένεια Χατζηιωάννου. Ο σερ Στέλιος εξήγησε ότι από τον κάθε ταξιδιώτη που χρησιμοποιεί την Easy Jet 0.2 σεντ του ευρώ πηγαίνει στον όμιλο Easy Jet, το όνομα του οποίου έχει κατοχυρώσει, και αυτό τον βοηθά να στηρίζει οικονομικά το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. «Έτσι δίνουμε πίσω στην κοινωνία κάτι από τα σταθερά έσοδα».

Ο Πίτερ Μίλλετ σε σύντομη αναφορά του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα δικοινοτικά βραβεία εξελίχθηκαν σε κάτι τόσο σημαντικό και μεγάλο σε μέγεθος. Το να φέρνεις άτομα από τις δύο κοινότητες σε επαφή, επικεντρώνοντας σε αυτό που οι δύο κοινότητες έχουν κοινό και να το μετατρέψεις σε κάτι ωφέλιμο για όλους, και ειδικά για τους νέους, είναι πάρα πολύ θετικό. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είναι μέρος αυτού».

Ο Μάριος Ηλιάδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και την ομάδα του Giving Pledge λέγοντας ότι υπάρχουν εκατομμύρια εύποροι επιχειρηματίες στον κόσμο που όμως δεν έχουν αποφασίσει να δώσουν την μισή τους περιουσία μετά θάνατον, σε φιλανθρωπίες, λέγοντας πως πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που ένας Κύπριος επιχειρηματίας, ο σερ Στέλιος το έκανε.

Ο Κερίμ Φουάντ είπε ότι είναι πολύ περήφανος που είναι Κύπριος και μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι μια αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον. Ας μην αφήσουμε την πολιτική να εγκλωβίσει το μέλλον μας, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το ίδρυμα δείχνει την αλλαγή που οι πραγματικοί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν με πραγματικές πρωτοβουλίες, κοινές δράσεις και έχοντας βιώσει την θετική επίδρασή τους.


Πηγή:ΚΥΠΕ


Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαίδης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο διαδίκτυο ανέφερε "Θέλω να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας Στέλιο Χατζηωάννου και το Stelios Philanthropic Foundation για αυτό το βραβείο και να τους συγχαρώ για την μεγάλη φιλανθρωπική τους δράση και τις προσπάθειες τους να κρατηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας Ε/Κ και Τ/Κ ανοικτές.

Το βραβείο αυτό ανήκει στην πόλη της Λεμεσού και σε όλους τους Λεμεσιανούς που πιστεύουν ότι μπορούμε σε μια ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο να ζήσουμε μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.
Ευχαριστώ το φίλο Yücem Rasimoglu, ένα γνήσιο Λεμεσιανό, για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας. Το κοινό μας αυτό βραβείο είναι ένα κίνητρο να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ομίλου Λεμεσιανών (Τ/Κ)." 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ'

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Βράβευση αρίστων αθλητών και Σωματείων της Γερμασόγειας

19/2/2020

Ο Δήμος Γερμασόγειας διοργανώνει την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 2020 και ώρα 7:00μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του Δημοτικού Σχολείου Γερμασόγειας (περιοχή Πανιώτη), τελετή βράβευσης αρίστων αθλητών και Σωματείων της Γερμασόγειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Εκθέσεις με θέμα το Καρναβάλι απόψε στη Λεμεσό

19/2/2020

Εκθεση μάσκας από διάφορες χώρες του κόσμου στην Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια και έκθεση με τίτλο << Καρναβάλια >> οργανώνετε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καλλιτεχνών ΤΕΧΝΗ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ένα ξεχωριτό συνέδριο για τα άτομα με προβλήματα όρασης στο Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό

18/2/2020

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ERASMUS+ με θέμα: “Astronomy for blind and disabled”, ένα ειδικό λογισμικό το οποίο θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου (08:30π.μ.–14:30μ.μ.) στο Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου του Ερυθρού Σταυρού στη Λεμεσό και στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου (14:30 μ.μ.–17:30μ.μ.)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Μέσα Απριλίου ανοίγει τις πόρτες της η ανακαινισμένη Α’ Δημοτική Αγορά της Λεμεσού

13/2/2020

Ο δημοτικός σύμβουλος Κρίστης Δημητρίου αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να αναβαθμίσουν ποιοτικά και αισθητικά τη Λεμεσό. Διατηρώντας το παραδοσιακό κυπριακό στοιχείο, εγκαινιάζεται για το κοινό, μέσα Απριλίου, η υπό ανακαίνιση Α` Δημοτική Αγορά Λεμεσού, τη διαχείριση της οποίας ανέλαβε η κοινοπραξία Prosperity Group.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ένας χρόνος από το θάνατο του Δάφνη Σ. Παναγίδη και η οικογένεια του προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου «Πικροδάφνες» που δεν πρόλαβε να εκδώσει

6/2/2020

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, εκπρόσωποι Αστυνομίας και άλλων οργανωμένων συνόλων τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Δάφνη Σ. Παναγίδη, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του" αείμνηστου συμπολίτη μας αγωνιστή της ελευθερίας, ειρηνιστή , βουλευτή της πρώτης κυβέρνησης του νεοσύστατου κράτους μας μετά την ανεξαρτησία, ενεργού πολίτη της πόλης μας." ανέφερε ο Δήμαχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Απολογισμός έργου Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΤΕΠΑΚ 2019

3/2/2020

Το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως κάθε χρόνο, προβαίνει και για το 2019, σε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, παρουσιάζοντας τις δράσεις και το ερευνητικό του έργο, στους τομείς της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου για τις Ορεινές περιοχές στις Πλάτρες

30/1/2020

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα χθες οι εργασίες της πρώτης μέρας του τριήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με τίτλο «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Βράβευση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ως «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για το 2019

27/1/2020

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βραβεύεται από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, με το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για τη χρονιά 2019. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στο οποίο απονέμεται η διάκριση αυτή.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Το Χρυσό Κλειδί της Λεμεσού απένειμε στον Παύλο Κοντίδη ο Δήμος της πόλης

24/1/2020

Η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Λεμεσού, το Χρυσό Κλειδί της πόλης, απονεμήθηκε χθες βράδυ στον Αργυρό Ολυμπιονίκη μας και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ιστιοπλοΐας, Παύλο Κοντίδη, σε ειδική τελετή στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία πολιτικών, πολιτειακών και αθλητικών αρχών του τόπου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ανώτατη τιμητική διάκριση απόψε στον Παύλο Κοντίδη από το Δήμο Λεμεσού

23/1/2020

Ο Δήμος Λεμεσού μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, αποφάσισε να απονέμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Λεμεσού, το «Χρυσό Κλειδί της πόλης» στον Ολυμπιονίκης μας Παύλο Κοντίδη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ')