ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΚαδής: Οικονομική στήριξη της Συνεργατικής Εταιρείας ‘Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ’ - Περί τα 22 εκ. οι ενισχύσεις στον αμπελοοινικό τομέα

16/9/2019

Η εκδήλωση «Μέρες Κουμανδαρίας», αποτελεί το επιστέγασμα ποικίλων δράσεων πολιτιστικού, αθλητικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που προωθούν οι κοινότητες «Κουμανδαρίας» και η Συνεργατική Εταιρεία «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στην εκδήλωση "Μέρες Κουμανδαρίας", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ζωοπηγή. Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2018 του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, έχουν διοχετευθεί στον αμπελοοινικό τομέα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ από ενωσιακούς πόρους, ενώ η επέκτασή του για την πενταετία 2019-2023 θα διοχετεύσει ισόποσες περίπου ενισχύσεις.

 

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις δράσεις οι οποίες  προβάλλουν τον ιστορικό οίνο της Κύπρου, την Κουμανδαρία, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την αγάπη για την πατρίδα, τον πολιτισμό και τον ίδιο τον άνθρωπο. Εβρισκόμενος απόψε εδώ, στην κοινότητα Ζωοπηγής, επιθυμώ να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον αμπελοοινικό τομέα και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Προέδρους των κοινοτήτων, καθώς και σε όσους άλλους συνέβαλαν ώστε οι «Μέρες Κουμανδαρίας» να καταστούν θεσμός. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και λειτουργούν ως θεματοφύλακες της εντοπιότητας των προϊόντων κάθε επώνυμης γεωγραφικής περιοχής.
"Η χώρα μας, έχει καταφέρει να κατοχυρώσει νομοθετικά την «Κουμανδαρία» ως οίνο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης». Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που συγκροτούν οι 14 κοινότητες παραγωγής με το προσωνύμιο «Κουμανδαρία», έχει δώσει το όνομά της στον πιο ιστορικό οίνο της Κύπρου, κάτι που αναγνωρίζεται επισήμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, μέσω διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η κατοχύρωση της «Κουμανδαρίας» ενισχύει σημαντικά την αξία της, προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα και ανοίγει τον δρόμο  για την κατοχύρωση και άλλων αγροτικών προϊόντων της Κύπρου.
Μόλις πρόσφατα, δέχθηκα στο γραφείο μου αντιπροσωπεία των κατοίκων των χωριών της περιοχής Κουμανδαρίας, καθώς και των οργανωμένων παραγωγών της περιοχής, όπου συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή και η εμπορία του εξαίρετου αυτού οίνου. Μετά την εποικοδομητική αυτή συνάντηση, έχουν δοθεί οδηγίες για οικονομική στήριξη της Συνεργατικής Εταιρείας «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ» και για εμπλουτισμό των εκδηλώσεων με την ονομασία «Μέρες Κουμανδαρίας». Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως, κατά τη νέα προκήρυξη του επενδυτικού Μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προγραμματίζεται εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου, ληφθεί πρόνοια για  επιδότηση της αγοράς, από αμπελουργούς, κατάλληλων δικτύων για άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο. Η δε Συνεργατική Εταιρεία θα είναι δικαιούχος για παρόμοιες αγορές κατά την προκήρυξη του Μέτρου «Επενδύσεις στις Οινοποιητικές Επιχειρήσεις» του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, που αναμένεται εντός του Μαΐου του 2020." 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ'

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
«Η Κουτσή Κιθάρα» μια ιστορία γεμάτη χρώματα, μουσική, αγάπη και ανησυχίες για τους μικρούς μας αναγνώστες

18/10/2019

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και η Διεύθυνση του Λανιτείου Γυμνασίου σας προσκαλούν στην ημερίδα φιλαναγνωσίας του παραμυθιού της Μαρίνας Φραγκεσκίδου με τίτλο «Η Κουτσή Κιθάρα» το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 10 το πρωί στο Λανίτειο Γυμνάσιο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Εκδήλωση εις μνήμην Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

18/10/2019

Ο Δήμος Λεμεσού σας προσκαλεί σε εκδήλωση εις μνήμην του Λεμεσιανού ιστοριοδίφη Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη και στην παρουσίαση της Ζ΄ δίτομης επηυξημένης εκδόσεως Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920 τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Την έκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ" επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας στη Λεμεσό

18/10/2019

Για επίσκεψη εργασίας βρίσκεται στην Κύπρο το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Miro Cerar. Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του, παρευρέθηκε στην πόλη μας και τίμησε με την παρουσία του την έκθεση φωτογραφίας με θέμα "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ" που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Σλοβενίας, ο Πρόξενος της Σλοβενίας στη Κύπρο, ο Δήμος Λεμεσού και το Συντονιστικό Συμβούλιο Τεχνών και Γραμμάτων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Αιθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη των Μελών του Συμβουλίου Βελτιώσεως και του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας

18/10/2019

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας ανακοινώνει ότι διοργανώνει εθελοντική Αιμοδοσία εις μνήμη των Μελών του Συμβουλίου Βελτιώσεως και του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας, για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ένας χρόνος απο τα εγκαίνια της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, 20000 επισκέψεις

18/10/2019

Εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, μέτρα ένα χρόνο λειτουργίας της. Οι εργασίες ανακαίνισης κράτησαν επτά χρόνια και η αποστολή της νέας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, υπερέβει τις προσδοκίες. Απευθυνόμενη στο σύνολο των πολιτών, που σήμερα εξυπηρετεί όχι μόνο τον γενικό αναγνώστη, αλλά και τον μαθητή, τον φοιτητή, καθώς και πολλούς ξένους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της πόλης. Διαθέτει, ακόμη, μεγάλο και αξιόλογο παιδικό τμήμα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Μάκη Χρυσοστόμου με τίτλο «Λέω τζαί λαλώ ποιήματα».

17/10/2019

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του φίλου και συνεργάτη Μάκη Χρυσοστόμου με τίτλο «Λέω τζαί λαλώ ποιήματα».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού στηρίζει τις δράσεις του «Καραϊσκάκειου Ίδρυματος» “Σύμμαχοι για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα.”

17/10/2019

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού συμμετείχε στην Έκθεση Ιδανικής Κατοικίας 2019, στις 4-6 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντική δράση σε συνεργασία με το «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στον χώρτο ο του περιπτέρου της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού ενόψει των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2019

17/10/2019

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2019 οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης 2,3,4 του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου στην επίχωση θα είναι κλειστοί για το κοινό στις πιο κάτω ημερομηνίες και ώρες:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Σεμινάριο για την Ειρήνη πραγματοποιήθηκε στον Αγρό, στα πλαίσια του ERASMUS+

16/10/2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Promoting Peace and intercultural dialogue » (Προωθώντας την Ειρήνη και τον Διαπολιτισμικό διάλογο) που φιλοξένησε, μεταξύ 05-12 Οκτωβρίου 2019, στον Αγρό, η άτυπη ομάδα νέων «Youth Dynamics», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, την νεολαία και τον αθλητισμό ERASMUS+

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Μαθητές λυκείου στο Κολόσσι μάζεψαν ελιές από την αυλή του σχολείου τους για καλό σκοπό

15/10/2019

Μαθητές του Λυκείου Κολοσσίου έπιασαν δουλειά και πέρασαν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και παραγωγικά. Μάζεψαν τις ελιές που βρίσκονται στην αυλή του σχολείου τους και με τη βοήθεια των Ελαιοτριβείων Περμανός, συγκέντρωσαν 40KG ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ')