ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΚαδής: Οικονομική στήριξη της Συνεργατικής Εταιρείας ‘Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ’ - Περί τα 22 εκ. οι ενισχύσεις στον αμπελοοινικό τομέα

16/9/2019

Η εκδήλωση «Μέρες Κουμανδαρίας», αποτελεί το επιστέγασμα ποικίλων δράσεων πολιτιστικού, αθλητικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που προωθούν οι κοινότητες «Κουμανδαρίας» και η Συνεργατική Εταιρεία «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στην εκδήλωση "Μέρες Κουμανδαρίας", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ζωοπηγή. Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2018 του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, έχουν διοχετευθεί στον αμπελοοινικό τομέα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ από ενωσιακούς πόρους, ενώ η επέκτασή του για την πενταετία 2019-2023 θα διοχετεύσει ισόποσες περίπου ενισχύσεις.

 

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις δράσεις οι οποίες  προβάλλουν τον ιστορικό οίνο της Κύπρου, την Κουμανδαρία, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την αγάπη για την πατρίδα, τον πολιτισμό και τον ίδιο τον άνθρωπο. Εβρισκόμενος απόψε εδώ, στην κοινότητα Ζωοπηγής, επιθυμώ να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον αμπελοοινικό τομέα και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Προέδρους των κοινοτήτων, καθώς και σε όσους άλλους συνέβαλαν ώστε οι «Μέρες Κουμανδαρίας» να καταστούν θεσμός. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και λειτουργούν ως θεματοφύλακες της εντοπιότητας των προϊόντων κάθε επώνυμης γεωγραφικής περιοχής.
"Η χώρα μας, έχει καταφέρει να κατοχυρώσει νομοθετικά την «Κουμανδαρία» ως οίνο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης». Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που συγκροτούν οι 14 κοινότητες παραγωγής με το προσωνύμιο «Κουμανδαρία», έχει δώσει το όνομά της στον πιο ιστορικό οίνο της Κύπρου, κάτι που αναγνωρίζεται επισήμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, μέσω διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η κατοχύρωση της «Κουμανδαρίας» ενισχύει σημαντικά την αξία της, προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα και ανοίγει τον δρόμο  για την κατοχύρωση και άλλων αγροτικών προϊόντων της Κύπρου.
Μόλις πρόσφατα, δέχθηκα στο γραφείο μου αντιπροσωπεία των κατοίκων των χωριών της περιοχής Κουμανδαρίας, καθώς και των οργανωμένων παραγωγών της περιοχής, όπου συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή και η εμπορία του εξαίρετου αυτού οίνου. Μετά την εποικοδομητική αυτή συνάντηση, έχουν δοθεί οδηγίες για οικονομική στήριξη της Συνεργατικής Εταιρείας «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ» και για εμπλουτισμό των εκδηλώσεων με την ονομασία «Μέρες Κουμανδαρίας». Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως, κατά τη νέα προκήρυξη του επενδυτικού Μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προγραμματίζεται εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου, ληφθεί πρόνοια για  επιδότηση της αγοράς, από αμπελουργούς, κατάλληλων δικτύων για άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο. Η δε Συνεργατική Εταιρεία θα είναι δικαιούχος για παρόμοιες αγορές κατά την προκήρυξη του Μέτρου «Επενδύσεις στις Οινοποιητικές Επιχειρήσεις» του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, που αναμένεται εντός του Μαΐου του 2020." 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ'

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού για τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2020

11/5/2020

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2020 αναδιαμορφώνεται ως εξής:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Διακοπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδοδρομίας στην Ελλάδα εξ'αιτίας του Κορωνοϊού

13/3/2020

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε στη διακοπή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Εγκαίνια Πλατείας Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

28/2/2020

Ο Δήμος Λεμεσού τελεί τα εγκαίνια της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Λ. ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗ στην οδό Νίκου Ρούσου στη Λεμεσό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Στο Καρναβάλι "Λέμε Ναι" - Δες που έχει απόψε η πόλη ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

27/2/2020

Διαγωνισμός ΠΕΛΛΟΜΑΣΚΑΣ και ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΑΣΚΑΣ απόψε στο μεγάλο χορό της Πέμπτης στην Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου. Σε ένα άκρως εορταστικό μουσικό πρόγραμμα με 10 υπέροχους μουσικούς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Oι Δήμαρχοι Πάφου και Λεμεσού συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού

26/2/2020

Επίσκεψη στην Πάφο και συνάντηση με τους Δημάρχους Πάφου και Λεμεσού Φαίδωνα Φαίδωνος και Νίκο Νικολαΐδη αντίστοιχα, πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία 8 Δημάρχων από το Βόρειο Ισραήλ, με την ευκαιρία της έναρξης απευθείας πτήσεων της ισραηλινής εταιρείας ISRAIR από την Χάϊφα προς το αεροδρόμιο Πάφου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Βραβεύονται σήμερα οι "Πράσινες Πόλεις "

24/2/2020

Τελετή βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Μικροί καρναβαλιστές ετοιμαστείτε είναι η στιγμή σας, με εκκίνηση τα φώτα τροχαίας του Δημοσίου Κήπου στο Παραλιακό δρόμο

23/2/2020

Όλα έτοιμα για την Λεμεσιανή παιδική παρέλαση. Ο Δήμος Λεμεσού σας περιμένει στις 11:30 στην Παιδική Λεμεσιανή Καρναβαλίστικη Παρέλαση με εκκίνηση τα φώτα τροχαίας του Δημοσίου Κήπου στο Παραλιακό δρόμο, με κατεύθυνση το παλιό Λιμάνι και κατάληξη το χώρο στάθμευσης του Μόλου που βρίσκεται κάτω από την καφετέρια “Red” (δεύτερος χώρος στάθμευσης).Της παρέλασης θα προπορεύεται ο Βασιλιάς Λεμέσιος Μαχαραγιάς της πόλης με το εντυπωσιακό του άρμα. Συμμετέχουν οι Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων οδηγών και οι Μαζορέττες Λεμεσού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Ο Βασιλιάς Λεμέσιος, ο Μαχαραγιάς της πόλης βρίσκεται στο θρόνο του και μας καλέι σε ξέφρενους ρυθμούς

21/2/2020

Στο θρόνο του βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Βασιλιάς Λεμέσιος, ο Μαχαραγιάς της πόλης, ο οποίος έκανε πανηγυρικά την είσοδο του στη Λεμεσό, με το άρμα και τη συνοδεία του, παρουσία των δημοτικών αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Βράβευση αρίστων αθλητών και Σωματείων της Γερμασόγειας

19/2/2020

Ο Δήμος Γερμασόγειας διοργανώνει την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 2020 και ώρα 7:00μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλής χρήσεως του Δημοτικού Σχολείου Γερμασόγειας (περιοχή Πανιώτη), τελετή βράβευσης αρίστων αθλητών και Σωματείων της Γερμασόγειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Εκθέσεις με θέμα το Καρναβάλι απόψε στη Λεμεσό

19/2/2020

Εκθεση μάσκας από διάφορες χώρες του κόσμου στην Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια και έκθεση με τίτλο << Καρναβάλια >> οργανώνετε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καλλιτεχνών ΤΕΧΝΗ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ')