ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Δήμος Λεμεσου παρουσιασε τις δρασεις που έχουν προωθηθει για Βιώσιμη Αστική κινητικότητα στις γειτονιές της Λεμεσου

3/8/2019

Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι έχει ήδη προκηρυχθεί η προσφορά για τα κατασκευαστικά έργα για την δημιουργίας της πρώτης Περιβαλλοντικής Γειτονιάς στην περιοχή Ζακακίου – Ομονοίας, η οποία στην ουσία αποτελείται από δύο μέρη, την περιοχή που περιβάλλει το Η’ Δημοτικό Σχολείο και Δημόσιο Νηπιαγωγείο, και με προαίρεση για επέκταση της κατά μήκος της οδού Σαρανταπόρου. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για την δεύτερη γειτονιά, στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα, μεταξύ των οδών Ηλυσίων, Νηρέως και Πήγασου.

 

Με την έναρξη των εργασιών στις δύο αυτές περιοχές, ο Δήμος Λεμεσού ξεκινά ένα πρόγραμμα δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και της βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει σταδιακά γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης, ξεκινώντας άμεσα με τρεις γειτονιές στις συνοικίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Ομόνοιας και Αγίου Νικολάου. Το έργο θα προβλέπει τον ανασχεδιασμό επιλεγμένων δρόμων οι οποίοι συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία, και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης. Οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται με ειδικές σημάνσεις και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές. Οι περιβαλλοντικές αυτές γειτονιές θα μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες και για περαιτέρω επέκταση τους στο μέλλον.

Γενικά, οι περιβαλλοντικές γειτονιές είναι μια από τις δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης μας. Ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης στις συνοικίες μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.  Ο Δήμος ενημερώνει τους πολίτες και ζητά την άποψη τους για το πως θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Η προσοχή του Δήμου στρέφεται προς τις συνοικίες, με στόχο να τους δώσει μερίδιο από την ανάπτυξη της πόλης.

 

Ο ορισμός «Περιβαλλοντική Γειτονιά» σημαίνει γειτονιές της πόλης όπου εφαρμόζεται η ιδέα της Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ  η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου «αποθαρρύνεται». Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον όπου οι κάτοικοι  θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια και σε ευχάριστο περιβάλλον είτε πεζοί, είτε χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. το ποδήλατο. Είναι γειτονιές που περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, χώρους με  εμπλουτισμένο το πράσινο με συνεχείς δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων,  χώροι με οργανωμένους ποδηλατοδρόμους, μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια για χρήση από όλους, χωρίς εμπόδια. Είναι γειτονιές με κατάλληλη κυκλοφοριακή διαχείριση και σύστημα μονοδρομοποιήσεων, για μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την χρήση του αυτοκινήτου,  το όριο  ταχύτητας είναι μειωμένο στα «ασφαλισμένα» επίπεδα των 30χιλ/ώρα, και η προτεραιότητα στους δρόμους είναι πρώτα για πεζούς και ποδηλάτες.  Γενικά είναι γειτονιές  και δρόμοι με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανέσεις του και την ποιότητα ζωής του.

Για την συγκεκριμένη πολιτική των «Περιβαλλοντικών γειτονιών», αποφασίσαμε να επιλέξουμε αρχικά περιοχές σε πιο υποβαθμισμένες κατά προτεραιότητα συνοικίες. Οι γειτονιές που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να περιλάμβαναν δρόμους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων, αλλά και για χρήση από παιδιά και νεαρά άτομα. Ως εκ τούτου θεωρήθηκε ότι οι καταλληλότερες θα ήταν περιοχές που θα γειτνίαζαν με δημόσια κτήρια, κατά προτίμηση σχολεία και επίσης κατά προτίμηση Δημοτικά. Πέραν τούτου, θα φροντίζαμε ώστε να περιλάμβανε η περιοχή τουλάχιστον ένα δημόσιο χώρο πράσινου, ο οποίος και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις, να αποτελούσε το επίκεντρο της ανάπλασης. Η συγκεκριμένη περιοχή που παρουσιάστηκε – και αποτελεί την πρώτη από τρεις που ήδη σχεδιάζονται – ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις που τέθηκαν εφόσον υπάρχει Δημοτικό σχολείο και τρεις χώροι πράσινου.

Τα κατασκευαστικά έργα για την πρώτη γειτονιά – υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και δεν θα προκύψει οτιδήποτε απρόοπτο στην διαδικασία των προσφορών – αναμένεται να ξεκινήσουν περί τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν, πάντα αναφερόμενοι στην πρώτη γειτονιά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Ο προϋπολογισμός για την κάθε γειτονιά είναι €1.000.000 και θα προέρχονται από το ταμείο του Δήμου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Κύπρος έχει τα εφόδια για περιφερειακός τουριστικός 'παίκτης', είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού

7/12/2019

Η Κύπρος έχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται, για να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης στον τομέα του τουρισμού, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σημειώνοντας πως από το 2020 ξεκινά η υλοποίηση των προσπαθειών για θεματικές εκδρομές στο νησί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε απευθείας δίκη ο Ρώσος για ανθρωποκτονία, μοιραίο το χτύπημα για τον άτυχο Παναγιώτη

6/12/2019

Με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας θα παραπεμφθεί σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου ο 50χρονος Ρώσος ο οποίος ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου στη Λεμεσό με θύμα τον 27χρονο Παναγιώτη Χριστοφόρου. Την Πέμπτη λήφθηκαν από το Κρατικό Χημείο τα αποτελέσματα τα οποία αποδεικνύουν πώς η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του 50χρονου ήταν υπερδιπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εργασίες εγκατάστασης φώτων τροχαίας στη συμβολή της οδού Νίκου Παττίχη με την οδό Λεκορπουζιέ, στη Λεμεσό

6/12/2019

Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λεμεσού, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, την Παρασκευή 6/12/2019 και ώρα 19:00 το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα 9/12/2019 και ώρα 06:00 το πρωί, με συνεχόμενο ωράριο,θα εκτελούνται εργασίες εγκατάστασης φώτων τροχαίας στη συμβολή της οδού Νίκου Παττίχη με την οδό Λεκορπουζιέ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους κόβουν την κυκλοφορία οργανωμένα σύνολα της Αγίας Φύλας

6/12/2019

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου οργανωμένα σύνολα της Αγίας Φύλας Πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις οδικές αρτηρίες του Δήμου τους. Όλοι όσοι πιστεύουν ότι ταλαιπωρούνται και υποφέρουν από το μεγάλο αυτό πρόβλημα καλούνται στις 10 το πρωί στην οδό Αγίας Φυλάξεως κοντά στην Πετρολίνα για μια συμβολική αποκοπή της κυκλοφορίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πραγματοποιήθηκε η 2η διαλογική συζήτηση για το μέλλον της Λεμεσού

6/12/2019

Το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ψηλά κτίρια, ο βιώσιμος στρατηγικός σχεδιασμός, οι μελλοντικές προκλήσεις και το μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Λεμεσό, απασχόλησαν το δεύτερο σκέλος διαλογικών συζητήσεων, υπό τον τίτλο "Limassol 2040", που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Terra Cypria

6/12/2019

Στις 15 Νοεμβρίου 2019 υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Terra Cypria – το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Terra Cypria κ. Λεύκιος Σεργίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
'Εχει δοθεί στην κυκλοφορία τμήμα της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου

6/12/2019

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι το νότιο τμήμα της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου μεταξύ της συμβολής της Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου και της συμβολής της οδού Αγίου Ιωάννη, και το νότιο τμήμα μεταξύ της συμβολής της με την οδό Μαρκόνι και της συμβολής της με την οδό Μπαγιάρ έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και η κίνηση είναι αμφίδρομη μέχρι την επανέναρξη των εργασιών στο βόρειο τμήμα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σήμερα το δεύτερο μέρος διαλογικής συζήτησης για το μέλλον της Λεμεσού με τίτλο «Limassol 2040»

5/12/2019

Με τη συμμετοχή των Δημάρχων Λεμεσού και Ύψωνα, Νίκου Νικολαϊδη και Παντελή Γεωργίου, καθώς και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, συνεχίζεται σήμερα το δεύτερο σκέλος διαλογικών συζητήσεων για το μέλλον της Λεμεσού, με τίτλο «Limassol 2040».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη Λεωφόρο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό

5/12/2019

Αναφορικά με την αναβάθμιση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νεκρός εντοπίστηκε από τη μητέρα του 34χρονος από τη Λεμεσό

4/12/2019

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άτυχος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στις 08:00 πρωί της Τετάρτης (4/12) στο κρεβάτι του

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')